За твърдата вода

Твърдостта на водата е броят на йони на калций Са2 + и магнезий Mg2 +, разтворени във вода.

Най-разпространеният проблем по отношение на качеството на водата е нейната твърдост.

Основният източник на калциеви и магнезиеви соли във вода се промива от естествени водни отлагания на варовик, гипсови камъни и доломити.

В нискоминерализираните води калциевите йони имат най-високо съдържание. С увеличаване на минерализацията съдържанието на калций бързо намалява и рядко надвишава 1 g / L. Съдържанието на магнезий в минерализирани води може да достигне няколко грама, а в подсолени води - десетки грама.

Калциевите йони и магнезиевите йони не вредят на нито един жив организъм, но съдържанието им във вода в големи обеми не е препоръчително, тъй като такава вода не е подходяща за битови нужди.

Твърдата вода значително увеличава консумацията на сапун и перилни препарати по време на измиване, кипи меко месо и зеленчуци бавно, забавя стомашната двигателна активност. Не е подходящ за водоснабдителни системи и отоплителни уреди за подаване на вода.

Твърдостта се измерва в милиграми еквивалент на литър (meq / L). Индустриалните стандарти за приемливото ниво на твърдост зависят от вида на използваното оборудване. Обикновено считат за твърда вода с твърдост над 1 meq / L.
Абонирай се!
Абонирайте се за нашия бюлетин и вземете -10%!
    Абонирай ме
    Съгласявам се с общите условия