За метал във водата

Желязото представлява около 5% от твърдия външен слой на цялата земна кора. Ето защо почти всички източници на вода (повърхностни води и кладенци) съдържат този метал. В естествените води желязото най-често се среща под формата на йони Fe2 + и Fe3 +, както и под формата на органични и неорганични съединения (колоиди, суспендирани твърди вещества и др.).

В повърхностните води желязото може да се намери като примес най-вече от органични комплекси (хумати), както и под формата на колоидни и фино разделени суспензии.

В подземните води, при липса на разтворен кислород, той обикновено се намира под формата на Fe2 + йони.

Разтвореното желязо представлява естетически проблем, а не опасност за здравето. Желязото може да присъства под различни форми във вода. По време на нагряването, окисляването или хлорирането разтвореното желязо се трансформира от една форма в друга и се утаява.

Признаци:

 • Mетален аромат

 • Червени отлагания по повърхността на санитарни изделия и фитинги

 • В началото прозрачна вода червено желеподобна утайка се появява на открито, същото се случва по време на загряване на вода

 • Желеобразната утайка, която не пада към дъното

 • Тъмнокафява трудно отстранима утайка

 • Цветните тъкани стават безцветни

 • напитките стават по-тъмни

Съдържанието на желязо във вода се измерва в mg на L. Нивото на желязо 0,2 mg / L води до образуване на червени отлагания.

Водата може да съдържа няколко форми желязо. Общото желязо е обемът на всички форми на желязо, съдържащи се във вода.

Желязо желязо

Желязото желязо (Fe2 +) се разтваря във вода и водата изглежда прозрачна. По време на окисляването (на открито) водата придобива жълтеникав или червеникав тон. Най-често се среща в подземните води. Иновативният метод за отстраняване на желязо (с производствен капацитет в границите 0,5-50 м3 / час) е представен чрез прилагане на сложната филтърна среда Ecomix. Традиционният метод е да окисли тази форма до Fe3 + и да я филтрира с филтри под налягане, натоварени с манганов зелен пясък или MTM (с дозиране или регенерация на калиев перманганат.

Желязо желязо

Желязото желязо Fe3 + е формата, която Fe2 + приема след окисляване. Такова желязо изглежда като суспензия, неразтворим и неотлагащ се остатък. Тази форма на желязо е най-трудна за отстраняване. Най-често това е възможно с филтри, заредени с манганов зелен пясък, MTM или Birm. В случай на незначително съдържание, той може да бъде отстранен с обикновени филтри за утайка.

Колоидно желязо

Колоидното желязо се състои от много малки частици (по-малко от 0,1 микрона), така че те не могат да бъдат отстранени чрез филтри за утайка. Такова желязо също генерира суспензия. Много рядко се среща. Той се отстранява с окисляване или трансформиране в друга форма и след това се използва филтриране на утайка.

Органично желязо

Органичното желязо е форма на желязо, което създава съединение с органична материя като танини или хуминова киселина. Тя може да бъде безцветна, жълтеникава или червена. Това желязо се нарича органично, или сложно желязо. Най-трудно се отстранява поради органичната си природа. Методи за пречистване: йонен обмен, адсорбция, окисляване.

Бактериално желязо

Някои (железни) бактерии използват желязо в метаболитните процеси. Бактериалното желязо може да бъде желеобразно или влакнесто. Това желязо понякога генерира повърхностен филм. Рядко се среща.
Абонирай се!
Абонирайте се за нашия бюлетин и вземете -10%!
  Абонирай ме
  Съгласявам се с общите условия