Принципи на пречистване на вода с обратна осмоза

Инсталирането на обратна осмоза е най-ефективният начин за пречистване на питейна вода в дома.

Системата за обратна осмоза се състой от предварителни филтри,  мембрана за обратна осмоза, постфилтри, резервоар за чиста вода, батерия за чиста вода. Пречистването на вода по метода на обратната осмоза се осъществява в системи за обратна осмоза, в които след пречистване на водата от твърди частици от предварителите филтри, тя постъпва в специална филтърна мембрана за обратна осмоза. Това е специален филтър с миниатюрни пори през които могат да преминат единствено молекулите на водата. Тази технология осигурява отстраняването на 99,8% от примесите.

Пречистената по този метод вода е подходяща за хора на всяка възраст. Може да се използва за пиене и приготвяне на ястия и напитки, без да нарушава вкуса и аромата им.

Приложениe

Технологията за обратна осмоза се използва в апартаменти и къщи, както и в промишлени и търговски пречиствателни станции. Системата използва полупропусклива мембрана – полимерна многослойна тъкан с пореста структура. През мембранните пори преминават молекули вода и кислород, като същевременно задържат частици замърсители, включително бактерии и вируси, цветни метали, пестициди и др. В резултат на това можете да получите вода с прекрасен вкус. Контролът на качеството на водата в такива филтри не е необходим; мембраната отстранява стабилно примесите, независимо от продължителността на работа.

Етапи на филтрация на водата през обратна осмоза

На първия етап водата се подава към блока за предварително третиране, който се състои от три филтърни касети с различни филтриращи елементи.

1.Полипропиленов механичен патрон за предварително пречистване на частици от пясък, ръжда, тиня и други примеси, които могат значително да намалят работата на мембранния елемент.

2. Гранулираният активен въглен е проектиран да намали съдържанието на хлор, който е в състояние да повреди структурата на полиамидния мембранен лист и органични вещества, които се натрупват, създават слуз в междинното пространство на мембранния елемент.

3. Този филтър е допълнителен полипропиленов патрон или въглероден блок. Филтърът P’URE Balance and Sense имат уникален елемент, който може да увеличи ефективността и живота на мембранния елемент, дори в среда с висока производителност.

4. След това водата постъпва в Мембраната на обратната осмоза, (полупропусклив материал, направен от полиамидно влакно), коята отделя 95-99% от разтворените замърсители от водните молекули и пропуска единствено чиста молекула вода. Водата се подава на повърхността на мембраната под налягане, а замърсителите след това се отмиват в канализацията.

Водата се подава към мембраната при определено работно налягане, обхватът на което е посочен в характеристиките на системата. Ако налягането на студената вода е по-ниско от необходимото, трябва да се монтира система с помпа, за да се увеличи налягането. Помпата се стартира, когато налягането падне под допустимата граница на работния диапазон. Когато налягането на водата се нормализира, помпата временно се изключва.

След пречистването през мембраната водата влиза в резервоара за съхранение. Той е създаден да гарантира, че винаги ще имате запаси от вода. Капацитетът на резервоара е от 7 до 10 литра. Резервоарът се инсталира в непосредствена близост до основния модул на системата на тъмно място.

5. Водата от резервоара навлиза в постфилтър, съдържащ  активен въглен от кокосов орех. Той е в състояние да подобри вкуса на водата, осигурявайки приятен сладникав послевкус.

Споменахме по-горе, че водата по време на процеса на пречистване губи солите си. За някои хора вкусът на такава вода е специфичен, така че по желание е осигурена още една стъпка – минерализиращ филтър, пълен с естествени минерали. Понякога това е смес от различни съставки, които могат да обогатяват водата не само с калций, но и с магнезий. Във филтъра P’URE AquaCalcium водата преминава през минерализатора два пъти.

Инсталиране и свързване

Системите за обратна осмоза са инсталирани под кухненската мивка или на всяко друго подходящо място, защитено от пряка слънчева светлина. До него се поставя резервоар за съхранение. Схемата за свързване на системата предвижда подаването на входящата вода за пречистване и оттичане на мръсната в канализацията. Системите с помпа са допълнително свързани към електрическата мрежа. Помежду си компонентите са свързани с помощта на гъвкави тръби. За да се достави пречистена вода, в комплекта на домашните системи е включен специален смесител, монтиран върху кухненската мивка или плот. В инсталации с минерализатор се използват кранове с два клапана за избор на минерализирана или просто пречистена вода.

Консумативи

В домакинските обратно осмотични системи се използват комплекти сменяеми филтри. Комплекти за предфилтрация – съществуват стандартни, подобрени универсални комплекти, които са съвместими със системите на  всеки производител, както и комплект с уникална касета AquaGreen за P’URE филтри. Смяната им се извършва на всеки 3 месеца.

Мембранният елемент е различен в зависимост от модела на системата. Подмяната на мембраната се препоръчва поне веднъж на 12-18 месеца. Постфилтърът и минерализаторът се препоръчва да се сменят поне веднъж на шест месеца.

Филтрите и мембраните за обратна осмоза изискват периодична подмяна. Веднъж годишно системата трябва да се дезинфекцира (промива). За дезинфекция се използват специални таблетки с хлор, които се поставят в колба от първия етап на пречистване преди измиване.

Инсталирането на система за обратна осмоза на Ecosoft ви позволява да забравите за необходимостта от закупуване на бутилирана вода. Това е чиста, вкусна и безопасна вода в дома по всяко време на деня. А качество на Ecosoft системите са тествани от милиони потребители по целия свят.

Абонирай се!
Абонирайте се за нашия бюлетин и вземете -10%!
    Абонирай ме
    Съгласявам се с общите условия