Изненадващи начини, по които водата допринася за здравето

Вероятно сте пораснали, чувайки, че трябва да пиете достатъчно вода през деня и може би просто сте го приели за даденост, без да се съмнявате, че е необходима. Факт е, че човешкия организъм до голяма степен се състои от H2O – около 60 % от тялото ни е вода. Ежедневно обаче губим много от това количество и за да избегнем дехидратацията трябва да го набавяме отново.

Специалистите в областта подчертават някои от важните роли, които водата играе за телата ни: поддържа телесната температура нормална; подобрява процесите по храносмилане и кръвообращение; премахва отпадъците чрез уриниране, изпотяване и изхождане; защитава чувствителните тъкани като гръбначния мозък и мн. др.

Ако не приемаме достатъчно вода и се дехидратираме, можем да получим главоболие и да се почувстваме замаяни, уморени и раздразнителни.

Има много положителни ефекти, които водата оказва върху нашето здраве и благосъстояние. Някои може да ви изненадат. Ето пет допълнителни причини, поради които водата е важна част от нашата диета:

Водата помага за мозъчната функция: Много проучвания показват, че наличието на дефицит на вода може да увреди когнитивните ни способности, като затруднява например фокусирането и контрола на двигателната координация. Според проучване на лабораторията за човешка ефективност на Университета на Кънектикът, дори леката дехидратация, която тя определя като приблизително 1,5 % загуба на нормален воден обем в тялото, може да промени способността ни да мислим ясно.

Водата е оръжие срещу лошия дъх: Слюнката помага да се отмият бактериите, които влошават дъха, а ние произвеждаме по-малко слюнка, когато сме дехидратирани.

Водата помага в последната стъпка на храносмилането: Неприемането на достатъчно течности е сред основните причини за запек.

Водата помага в борбата с инфекциите: Вероятно сте чували, че достатъчното количество сън и правилното хранене играят роля за поддържане на имунната ни система здрава, но водата също е част от формулата. Тя помага за синхронизиране на елементите на имунната система и изхвърля отпадъците, които биха могли да я отслабят.

Водата помага за предотвратяване на камъни в бъбреците: Пиенето на твърде малко вода може да бъде възможна причина за камъни в бъбреците – твърдите и често болезнени отлагания, които се образуват, когато урината стане твърде концентрирана с отпадъчни продукти.

Други любопитни факти

Хората често се чудят какво може да направи водата за кожата им. За някои това може да е тайната съставка за красота, но всъщност няма много изследвания, които да показват, че пиенето на вода поддържа кожата здрава. Обективно, водата достига до всички други органи, преди да достигне кожата.

Заслужава да се отбележи също, че дехидратацията може да не повлияе еднакво върху всички ни. Според проучвания, жените изглежда са по-податливи на ефектите на лека дехидратация от мъжете.

В допълнение, възрастните хора често са изложени на по-голям риск от дехидратация поради редица фактори. Те могат да имат определени състояния или да приемат лекарства, които увеличават шансовете за дехидратация  например. Също така застаряващото тяло е по-малко способно да съхранява вода и много възрастни хора не изпитват жажда, докато вече не са дехидратирани.

Още предимства на водата

Водата е уникална по своята способност да осигурява толкова много предимства за нашето здраве и също така разтваря повече вещества от всяка друга течност. Бидейки такъв отличителен разтворител обаче може да създаде проблем за водата, която пиете, и тя да придобие неприятен вкус и мирис.

Системите за обратна осмоза са най-ефективната технология, използвана при пречистване на питейна вода. Намалява 99,8% от примесите, както и миризми, вируси и бактерии, правейки водата бистра, чиста, вкусна и безопасна за човешкото здраве, както за възрастни, така и за деца. В процеса на пречистване водата преминава през 5 етапа на филтрация. Системата за обратна осмоза е един от достъпните методи за пречистване на водата в домакинството. Инсталира се бързо и лесно под кухненската мивка, като ще бъде допълнена от стилна хромирана батерия за удобен достъп до висококачествена питейна вода. В допълнение, ще подобрите вкуса на вашите ястия и напитки. Наличието на безкраен запас от филтрирана вода може да ви помогне да изпиете количеството, което трябва да консумирате всеки ден, за да предотвратите дехидратацията.

Разгледайте моделите системи за обратна осмоза тук.

Абонирай се!
Абонирайте се за нашия бюлетин и вземете -10%!
    Абонирай ме
    Съгласявам се с общите условия