Истина или мит е системата за обратна осмоза?!

Защо е по-добре водата да се пречиства със система за обратна осмоза?

Много хора вече са запознати с водата, получена чрез пречистване в системи за обратна осмоза.

Вкусът и е като на снежна вода, тъй като подобно на снежната вода тя практически не съдържа соли. Тя преминава през мембрани, подобни на тези на нашия организъм и е пречистена от всичко, което е чуждо на човешкия организъм, също така не оставя котлен камък и отлагания на соли при изпаряване. Тази вода най-пълноценно екстрахира и осигурява на организма хранителните вещества в най-добра за усвояване форма. Така че, може да приготвяте кафе и чай с обезсолена вода, без да бъдат засегнати вкусовите качества, дозирането на чая, кафето и захарта може да бъде намалено с 25-30%.Обратноосмозната вода се препоръчва за хигиенни цели. Перфектно чистата вода прекрасно почиства кожата, освобождава порите от замърсявания.

М. И. Пономарьов. Професор, доктор на техническите науки:

„Ежедневно консултирайки много хора по въпросите за водата, ние се сблъскваме с множество погрешни съждения относно технологията на обратна осмоза.

И както се казва дотегна ни. Започваме поредица от публикации под общото название „МИТОВЕ”.

Проблемът ни е в нашата неосведоменост!

Нека заедно да видим – къде е истината и „откъде растат краката”, т.е. на кого е изгодно да измисля и разпространява сред хората тези митове!“

Мит № 1 – водата след почистване с обратна осмоза е „мъртва…?

Под “мъртва” вода, мнозина разбират вода без минерали. Водата след пречистване с обратна осмоза става не „без минерали“, а слабоминерализирана – 10-15 мг/л. От край време еталон за качество на водата е била и е водата от топящите се ледници. Минерализацията на тази вода е 2-5 мг/л.

Така че може да си направите извода!

Освен това имайте предвид, че обратната осмоза филтрира вируси, бактерии, тежки метали, радионуклиди, нитрати и фосфати. Такъв “букет” се отмива в дренажа и не попада във Вашата чаша!

В процеса на пречистване също се премахват и минералните вещества, които попадат в категорията на неорганичните замърсители. Полезни или безполезни са минералните вещества, съдържащи се  във водата е предмет на неспиращи спорове.

Ние получаваме всички минерални вещества с храната: пресни плодове, зеленчуци, месо, птици, зърнени храни, ядки и млечни продукти. Съдържанието на минералните вещества във водата е толкова оскъдно, че например, трябва да изпиете 676 чаши чешмяна вода, за да получите своя препоръчителната дневна норма калций. Ще се наложи да изпиете 1848 чаши вода, за да получите дневната норма магнезий, 848 чаши, за да получите дневната норма желязо, и 168960 чаши, за да получите дневната норма фосфор. Дори да се мисли за изпиване на толкова много вода е лудост.

Какви определения Ви идват на ум, когато мислите за водата? Трябва да е H2O.

Не е H2O с минерални вещества и флуор, тъй като нищо от това не отговаря на описанието за чиста вода. От всички гледни точки водата, преминала през обратноосмотичната мембрана най-точно отговаря на определението за чиста питейна вода.

Защо е по-добре водата да се пречиства със система за обратна осмоза?

– Вашите кулинарни творения ще придобият по-наситен вкус;

– Ще пиете чай и кафе, наслаждавайки се на истинския вкус на напитката, без да усещате вкуса на хлор и скърцането на пясъка върху зъбите си;

– също водата след осмозата спомага за премахване на шлаките от организма, пясъка от бъбреците и жлъчния мехур;

– ще се подобри здравословно ви състояние.

И най-важното е, че онези примеси, които присъстват в нашата чешмяна вода (ръжда, тиня, патогенни бактерии, феноли, пестициди, хлорорганични вещества и др.) повече няма да попадат в нашия организъм и няма да се утаяват под формата на шлаки.

Мит № 2: Допълнително пречистената вода отмива жизненоважни минерални вещества.

Привържениците на този мит искат Вие да повярвате, че тъй като пречистената вода е толкова чиста, тя ще отмива минералните вещества от Вашия организъм, лишавайки Ви от здраве и храна. Няма фактически основания за това твърдение.

Пречистената чрез обратна осмоза вода има уникално свойство- действайки като магнит, тя събира всички отблъснати, отхвърлени и негодни за използване минерални вещества и с помощта на кръвта и лимфата ги пренася в белите дробове и бъбреците за отстраняване от организма.

Мит № 3: Обратноосмотичната вода разрушава зъбите.

Това твърдение се среща в описанието на продукцията на една водеща компания, произвеждаща филтри. Това наистина е гениална фалшификация. Тази компания иска да ни убеди в това, че пиенето на допълнително пречистена вода (от която са отстранени всички флуоридни остатъци) с течение на времето може (вероятно) да доведе до разрушаване на зъбите.

Всъщност много хора използват обратноосмотична вода и нямат абсолютно никакви проблеми със зъбите.

Мит № 4: Обратноосмотичната вода е безвкусна.

Това е може би най-популярният мит за водата. Ние често срещаме това твърдение в статии за системите за обработка на вода. Когато в една статия се стига до метода на обратната осмоза, обикновено пишат, че тя премахва минерални вещества и прави водата безвкусна.

Подобни забележки заблуждават потребителите, като налагат предвзетото мнение за пречистената вода, преди дори да са я опитали. Има няколко обяснения за появата на мита, че такава вода няма вкус.

Първо, ако сте опитали вода директно от инсталацията без предварително и окончателно филтриране чрез активен въглен, то тя би могла да има несвеж вкус. В съвременните инсталации, в началния етап водата преминава през система от механични филтри, където се отстраняват механичните примеси. По-нататък водата попада в устройствата за обезжелезяване и в йонообменната омекотителна инсталация, където се отстраняват йоните на желязото и йоните, причинявани твърдостта на водата. След това под налягане от 15 атмосфери водата преминава през пореста обратноосмотична мембрана с диаметър на пората 0,0001 микрона. Тук се задържат всички замърсители: соли на тежките метали, хлорни нитрати и др., оставяйки на изхода само молекула вода, наситена с кислород. По-нататък водата се пропуска през краен въглероден филтър за отстраняване на газове и летливи органични замърсяващи вещества, които биха могли да се „промушат“ през мембраната.Крайният въглен филтър е изключително важен, тъй като служи като „полиращ“ филтър за отстраняване на летливите газове.

Друга причина за поява на мнението за липсата на вкус у обратноосмотичната вода може да е това, че човек може да свикне да пие хлорирана вода или вода с високо съдържание на желязо. Например, за хората, свикнали с високото съдържание на желязо във водата от техните кладенци, ще бъде привичен нейният „сладък“ вкус, но след като опитат допълнително пречистена вода, те могат да кажат, че тя е безвкусна, тъй като тази вода е очистена от желязо.

 Вкусът- е причина номер едно, поради която хората купуват бутилирана вода. Това е пазар с обем от 4 милиарда долара. Много потребители могат да бъдат убедени в това, че минералните вещества във водата са необходими за овкусяването и. В действителност обаче вкус на водата придава кислородът. Водата не трябва да има вкус или метален послевкус.

Водата наричат универсален разтворител. Тя абсорбира всичко, с което влиза в контакт. Тъй като обратноосмотичната вода наистина е напълно свободна от замърсяващи вещества, тя може да абсорбира вкуса на пластмасата от нискокачествена бутилка, в която се съхранява.

Съвременните технологии за производство на поликарбонатна тара и методът на ротационно формоване позволяват да се получат висококачествени материали, при контакт с които, водата не абсорбира странични миризми.

По този начин водата, получена с използване на съвременни методи за пречистване, базирани на технологията на обратната осмоза в наши дни е най-чистата и годна за безопасна употреба.

Абонирай се!
Абонирайте се за нашия бюлетин и вземете -10%!
    Абонирай ме
    Съгласявам се с общите условия